De magische effecten van muziek op ons brein
Zoals Stephanie De Smedt schreef in haar artikel in De Tijd, muziek heeft een mysterieuze of zelfs magische werking op onze hersenen.
Het prikkelt niet enkel onze zintuigen of motoriek. Het helpt ook de hartslag, stress en pijn te verlagen.
Het prikkelt niet enkel onze zintuigen of motoriek. Het helpt ook de hartslag, stress en pijn te verlagen. Muziek heeft een unieke invloed op ons brein en activeert bij luisteren, maken of zingen talloze neurale netwerken in beide hersenhelften. Het roept emoties en herinneringen op, en kan gevoelens als empathie, enthousiasme en verwondering teweegbrengen. Amerikaanse neurowetenschappers ontdekten dat muziektherapie motorische, spraak- en cognitieve problemen met een neurologische oorsprong kan verminderen, zoals bij beroertes, Parkinson en autisme.
Dit komt door de aanmaak van endorfine, een natuurlijke ‘feel good drug’ die je prettiger doet voelen en pijn onderdrukt. Net zoals sporters een ‘runners high’ ervaren, kan muziek zorgen voor een vergelijkbaar euforisch effect.
Ook wordt muziek succesvol ingezet bij angst- en pijnbestrijding: het luisteren naar fijne muziek vermindert angst en verlaagt daardoor de pijnbeleving. Dit komt door de aanmaak van endorfine, een natuurlijke ‘feel good drug’ die je prettiger doet voelen en pijn onderdrukt. Net zoals sporters een ‘runners high’ ervaren, kan muziek zorgen voor een vergelijkbaar euforisch effect. Dankzij deze brede impact wordt muziek op veel gebieden toegepast om welzijn en herstel te bevorderen.
Wat het voor mij nog even waanzinniger maakt is hoe Alzheimer patienten, die niet meer kunnen praten of functioneren, plots liederen uit hun jeugd mee kunnen zingen. Herinneringen en emoties worden daardoor fors wakker gemaakt.
Terwijl ik Can't stop falling in love with you van Elvis Presley aan het zingen was, merkte ik op hoe haar ademhaling terug vertraagde. Kon ze horen wat er rond haar plaats vondt? Werd ze er effectief rustiger van?
Bij de eerste try-out van muziek.opmaat heb ik de ervaring gehad van zingen voor een patiente onder palliatieve sedatie. Eerst leek het een zeer eigenaardige ervaring. Dit was de eerste keer voor mij. Terwijl ik Can't stop falling in love with you van Elvis Presley aan het zingen was, merkte ik op hoe haar ademhaling terug vertraagde. Kon ze horen wat er rond haar plaats vondt? Werd ze er effectief rustiger van? Allemaal vragen waar ik nooit antwoorden op zal krijgen. Maar wel een van de onderzoekspunten van dit project.
Tijdens het verder proces binnen muziek.opmaat wil ik dit verder onderzoeken en zal ik hier mijn ondervindingen delen.
Let the magic of music happen - zou ik zeggen dan!
Artikel in de tijd: http://bit.ly/4aw7cNr